Puheenjohtajan tervehdys

KILPA 2022 PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS !
Arvoisat suomenajokoiran ystävät! Minulla on Kilpa 2022 -toimikunnan puheenjohtajana mieluisa tehtävä toivottaa teidät tervetulleeksi sivuillemme tutustumaan KILPA 2022:n järjestelyihin.
Kilpa 2022 järjestetään Varsinais-Suomen kennelpiirin alueella.Varsinais-suomalaisten laulussa lauletaan: ”Täällä Suomen synnyinmuistot, täällä työn ja tiedon puistot”. Varsinais-Suomesta löytyy myös ajokoiran kasvatuksen ja ohjeistuksen syntyjuuria. Piikkiön Bussilan kartanon isäntä
Jacob Johan Maexmontan, jonka sydäntä lähellä oli erityisesti jäniksen metsästys ajokoiran avulla, julkaisi jo vuonna 1850 ensimmäisen ohjekirjansa ”Stöfvaren”, Ajokoirametsästys.
Kirjan 154 vuotta myöhemmin julkaistun käännöksen esipuheessa Pentti Kataja toteaa, että metsästystovereiden Suomen metsästyskuninkaaksi nimeämän Maexmontanin ohjeista on hyötyä myös tämän päivän metsästäjälle.
Lounais-Suomen Ajokoirayhdistys ry toimii Varsinais-Suomen kennelpiirin alueella suomenajokoiria harrastavien yhdyssiteenä. Yhdistys pyrkii edistämään puhdasrotuisten suomenajokoirien pitoa, koulutusta, käyttöä ja jalostusta. Se järjestää valistustilaisuuksia, ajokokeita ja koiranäyttelyitä, sekä huolehtii tarpeellisesta tuomarikoulutuksesta. Näin se opastaa jäsenistöään
-etenkin nuorisoa- hyvän metsästystavan mukaiseen ja riistanhoidolliseen urheilumetsästykseen.
Lounais-Suomen ajokoirayhdistys vastaa Kilvan järjestelyistä nyt jo neljättä kertaa. Aiemmat Kilvat yhdistys järjesti vuosina 1970, 1990 ja 2006. Tänä vuonna Kilvan keskuspaikkana toimii Salossa Original Sokos Hotel Rikala.
Kilvan maastojen kartoitus on aloitettu hyvissä ajoin. Niitä on testattu kuluvan kauden aikana kokeissa ja treeneissä ahkerasti eri koirilla. Takavuosien metsänhoito suurine avohakkuineen ja tiheine metsäautotieverkostoineen on heikentänyt metsäjäniksen elinoloja. Hienoa on kuitenkin todeta, että jäniskanta on pitkästä aikaa noussut alueellamme, ja jäniksiä on maastoissa riittävästi
Kilvan läpiviemiseksi. Varsinais-Suomen riistakanta on muutoinkin laaja: täältä löytyy runsaasti mm. valkohäntäpeuroja, metsäkauriita, hirviä sekä kettuja. Se, jos mikä, tuo lisää haasteita Kilpaan osallistuville koirille.
 
Tie Kilpaan ei ole helppo. Takana on koiran koulutusta, lukemattomia metsäpäiviä, ajokokeita sekä tiukkaa, mutta mielenkiintoista harjoitusta, jotta arvostettu tavoite, pääsy Kilpa-otteluun saavutetaan.
Kilpa-otteluun osallistuvat koiranomistajat koirineen: voitte syystä olla ylpeitä saavutuksestanne!
Toivotan Teidät kaikki koiranomistajat ja -ohjaajat, tuomarit, oppaat, kutsuvieraat sekä kokeen järjestelyihin vaikuttavat muut henkilöt sekä yleisön tervetulleeksi Saloon 12.-13.11.2022.
Rauno Elo
Kilpa 2022 -toimikunnan puheenjohtaja